Nieuwe website opzetten – begin bij de basis

Een nieuwe website? Of je er nu voor kiest om het uit te besteden of niet, je zult over een aantal zaken goed moeten nadenken. Zo zijn er aantal basis ingrediënten die je niet uit het oog mag verliezen bij de opzet van een nieuwe website.

Uitbesteden of niet?

Dat is eigenlijk de eerste stap voor het opzetten van een nieuwe website. Wil je het volledig uitbesteden of maak je gebruik van een kant en klaar systeem zoals WordPress, waar je zelf aan de knoppen zit? Of wil je een site die volledig naar jouw stijl en wensen is vorm gegeven? Het een is natuurlijk een stuk goedkoper dan het andere, maar je hebt dan wel een originele site. Een tussenweg is natuurlijk ook goed mogelijk. Vele websitebouwers werken ook met WordPress en kunnen daar ook een aardige personal touch aangeven.

Mocht je het (deels) willen uitbesteden, dan kun je de volgende stappen natuurlijk goed overleggen met degene die jouw nieuwe website gaat bouwen/opzetten.

De domeinnaam voor jouw website

Het bepalen van de domeinnaam is een lastige, maar hier heb ik in een ander artikel al uitgebreid bij stilgestaan. Je kunt jouw naam claimen bij ieder willekeurige organisatie en de kosten zijn op jaarbasis zeer gering. Zo heb ik onlangs mijn domeinnaam voor €100,- voor 10 jaar verlengd.

Website hosting

Met alleen een domeinnaam heb je nog geen website. Je zult ook hosting nodig hebben, dat is simpelweg de partij die zorgt dat jouw website op het internet getoond kan worden. Ook hier zijn talloze aanbieders en de prijs varieert. Nu zijn de prijsverschillen zeer gering, dus kies voor een partij die jij vertrouwt en ook goede referenties heeft. Mijn provider is heel goed via de chat te bereiken en lossen dan ieder probleem voor mij op. Wat verwacht jij van een provider? Probeer dat dan te testen voordat je een definitieve keuze maakt. Wellicht dat jouw websitebouwer ook z’n voorkeuren heeft.

De opzet/structuur

Dit vind ik een van de belangrijkste onderwerpen in de voorbereiding naar een nieuwe website. Tegelijkertijd is het een stap waar te gemakkelijk over gedacht wordt. Zelf heb ik deze fout ook al eens gemaakt. Je wilt snel aan de slag waardoor je later heel veel moet aanpassen door voortschrijdend inzicht. Je kunt dan ook het beste de opzet visualiseren. Denk daarbij vanuit de klant. Wie is jouw klant en waarom komen ze op jouw site. En hoe zou hij/zij jouw site moeten doorlopen. Welke onderwerpen willen ze vinden. Als je dit in gedachte houdt, dan komt de structuur vanzelf. Neem er de tijd voor en laat het ook eens door een ander bekijken. Zelf kun je je nog wel eens blindstaren op iets dat veel eenvoudiger kan. Als je verwacht dat een websitebouwer dit voor jou verzint, dan kom je er bekaaid van af. Ook hij/zij zal een opzet van jou verlangen. Daarom werkt een visualisatie het beste. Het is gelijk duidelijk hoe het eruit moet komen te zien.

De content

Als je in de stap hiervoor een goede structuur hebt bepaald, dan kun je nadenken over de inhoud. Houd ook nu in gedachte voor wie je de teksten schrijft en met welk doel. Wat wil je dat de lezer na het lezen van deze teksten doet? Houd ook rekening met de SEO tips, zodat jouw pagina’s ook goed scoren bij de zoekmachines. Denk hierbij aan het gebruik van de juiste zoekwoorden, kopjes, opsommingen en natuurlijk de juiste titels en beschrijvingen.

Beelden & video’s

Beelden zijn heel belangrijk op websites. Ze hebben meer aantrekkingskracht dan een paar woorden. Passende beelden hebben een versterkend effect. Heb je complexe informatie over te brengen? Overweeg dan het gebruik van een infographic. Welk beeld je ook gebruikt, zorgt dat het toegevoegde waarde heeft en geef het de juiste bijpassende naam. Dus geen DISC001.jpg, maar de naam die de lading dekt. Dit heeft namelijk ook een positief effect op de SEO. Hetzelfde geldt overigens ook voor video’s. De zoekmachines zijn dol op video’s, dus heb je een goed kort filmpje dat echt waarde toevoegt aan jouw verhaal? Gebruik het!

Inspiratie opdoen? Kijk eens op deze website met prachtige voorbeelden!

Wil je meer weten? Vraag dan de GRATIS checklist voor websites aan!