Van weerstand naar succes

Succesvol gebruik van nieuwe toepassingen

Wanneer is een ICT project een succes? Bijvoorbeeld als alle documenten volgens planning en binnen budget naar SharePoint zijn verplaatst? Maar dat niemand het gebruikt en iedereen z’n documenten op de lokale schijf blijft bewaren en als bijlage aan mailtjes toevoegt?  Of als medewerkers de nieuwe manier van werken omarmen? Ze efficiënter samenwerken doordat ze documenten op SharePoint bewaren en delen?

Medewerkers bepalen het succes

Het succes van een project wordt bepaald door de medewerkers. De mate waarin zij de verandering accepteren en omarmen bepaalt de mate van succes.  Maar hoe overtuig je hen om in dit nieuwe avontuur te duiken? Hoe zorg je dat ze de verandering omarmen? Hoe zorg je dat eventuele weerstand onder de gebruikers wordt omgezet in enthousiasme?

Geen Plug & Play

Allereerst is het van belang om de invoering van een nieuwe technologie niet te zien als Plug & Play. Het is immers geen kwestie van installeren en werken. Het vraagt om verandering, een change of mindset en dat vormt het draagvlak voor een succesvolle invoering.

What’s in it for me?

Om draagvlak te creëren is het van belang om weerstand weg te nemen. Het is mijn drijfveer als communicatieadviseur om een ieder te  enthousiasmeren voor deze verandering. Door ze te trainen en te begeleiden zodat ze met de nieuwe tools om kunnen gaan en dat ze het nut en de noodzaak ervan inzien. Zo krijgen ze antwoord op hun meest belangrijke vraag: What’s in it for me!

Succes door te tekenen

Ook in het traject van usage & adoption maak ik gebruik van zakelijk tekenen. Het is een ideaal middel om complexe informatie te vereenvoudigen. Om structuur aan te brengen. (Team)leden worden gestimuleerd om informatie te delen, om mee te doen en een bijdrage te leveren aan ideeën en plannen. Hiermee kunnen we gezamenlijk tot een plan komen dat door alle partijen begrepen en gedragen wordt. Zo creëer je draagvlak.

Met advies, training en communicatie zorg ik voor een optimale inzet en succesvol gebruik van moderne technologieën. In vakjargon wordt dit ook wel User Adoption plan genoemd. Meer weten? Neem dan contact met mij op.