Hoe kom ik hoger in de zoekresultaten?

Hoe zat het ook al weer?

In het een eerder artikel heb ik uitgelegd hoe de zoekmachine werkt. Nog even resumerend komt het neer op het volgende:

  • Van iedere – bij Google bekende – pagina staat de HTML code in een database. Dit wordt aangevuld met meer informatie en feiten over de pagina.
  • De pagina’s zijn naar content en >200 factoren gesorteerd.
  • Om de pagina’s snel terug te vinden werkt Google met een index. Hierin staan meer dan 60.000.000.000.000 pagina’s.
  • Bij het zoeken wordt een formule in werking gesteld die naar meer dan 200 factoren kijkt. De optelsom van deze formule bepaalt de positie.
  • Hoe hoger de score, hoe hoger de positie.

Meer dan 200 factoren, hoe kan ik dit beïnvloeden?

Met zoveel factoren is het heel lastig om te zorgen dat jij boven aan de lijst van 60 triljoen pagina’s komt. Gelukkig vallen er vele pagina’s vanwege taal en onderwerp direct af. Maar dan nog, hoe kom je hoger? Hieronder een paar aandachtspunten om jouw positie te verbeteren. Ben je meer beeldend ingesteld, bekijk dan de infographic.

1. Leesbaarheid

De allerbelangrijkste is de leesbaarheid van de pagina. Is jouw pagina niet in HTML opgezet, maar in Java en bovendien en gevuld met flash filmpjes, dan zal de Google spider de pagina negeren en kom je niet in de zoekresultaten.

2. Snelheid

Een pagina die niet snel laadt wordt niet bezocht. Dat doe je zelf ook niet. Zorg dan ook dat jouw pagina snel laadt en niet te zwaar is.

3. Autoriteit/Populariteit

Hoe vaak wordt de URL van jouw pagina op andere websites vermeld? Bij Google is men van mening dat pagina’s, beelden, video’s etc die vaak worden genoemd belangrijk voor het resultaat kunnen zijn. Dit betekent dat je moet zorgen dat jouw URL op relevante sites vermeld worden. Dit kan door samen te werken met andere partijen, te reageren op onderwerpen, te twitteren, op Facebook items met links te plaatsen, op instagram etc.. Of door artikelen over jouw onderwerp te plaatsen. Wees een expert en laat je zien. Word een vuurtoren. Als ze je kunnen zien, komen ze vanzelf naar je toe.

4. Actualiteit

Wie een website beheert moet zorgen dat deze actueel blijft. Zodra de aandacht verslapt en de inhoud ‘oud’ wordt, zakt de Google positie. Oude informatie is niet van waarde voor de zoekopdrachten. Zorg daarom te allen tijde dat je de informatie up-to-date houdt. Plaats regelmatig nieuwe items en ververs foto’s.

5. Relevantie/Kwaliteit

Om aan de zoekopdracht gekoppeld te worden is het belangrijk dat de zoekwoorden vindbaar zijn op jouw pagina. De Google spider leest de pagina en scoort het aantal zoekwoorden. Dit begint al bij de paginatitel. Zorg dat deze herkenbaar en relevant is. Verwerk een van de zoekwoorden erin. In de korte beschrijving is het uitermate belangrijk om zoekwoorden terug te laten komen. Ook op de uiteindelijke pagina moet dit gebeuren, maar zorg dat het relevant is. Niet overdrijven. Jaren geleden werden er pagina’s met alleen maar tekst geschreven, zonder inhoud, maar alleen met zoekwoorden. Dat werkte toen, maar met de huidige formules van Google heeft dat geen effect. Hetzelfde geldt voor het meegeven van keywords – ook daar waar (vrijwel) geen waarde aan gehecht.

6. Gebruik beelden, video’s en infographics

Het gebruik van beeldmateriaal is heel belangrijk geworden. Beeldmateriaal trekt sneller en meer mensen aan dan alleen woorden. Zorg dat de beelden een goede naam hebben – dus met jouw zoekwoorden – zodat de zoekmachine begrijpt bij welk onderwerp het hoort. Daarnaast kan een beeld, een video of infographic onderwerp zijn van een virale campagne. Heb je een supervideo? Plaats het op jouw site. Plaats de link op diverse social media. Dan zul je zien dat deze video heel snel gedeeld wordt. Dit betekent traffic naar jouw pagina, dit betekent een hogere score in GOOGLE!

­­

In een volgend artikel zullen we nog dieper ingaan op het gebruik van beelden en vooral Infographics! Wil je nu al meer weten over infographics, kijk dan op InfographicME.