De contentkalender

Dat een contentkalender onmisbaar is, is mij de afgelopen maanden wederom duidelijk geworden. Dankzij de contentkalender en de hieruit voortvloeiende ingeplande content, kon ik mij de afgelopen maanden focussen op een grote verhuizing.

Content vooruitplannen is ideaal

Voor een mijn klanten had ik begin juni de Facebook content al ingepland tot eind augustus. Iedere dag zou er, op een vast moment, volgens de kalender, een bericht geplaatst worden. Eventuele actuele zaken konden dan – als extra – worden toegevoegd. Een rustgevende gedachte bij zowel de klanten als bij mij.  Dus geen last minute stress en alles overzichtelijk! Bovendien was deze manier van werken een stuk efficiënter. Dat zijn al drie voordelen bij elkaar!

Nu deze voorgeprogrammeerde periode voorbij is, is het interessant of het dagelijks plaatsen van een bericht ook iets heeft bijgedragen. En dat heeft het zeker!

pagina likes
pagina likes maart – augustus 2016

In maart zijn we gestart met het structureel plaatsen van Facebook berichten. De groei van het aantal pagina likes kabbelde in de eerste maanden heel langzaam vooruit. Maar zie hoe dit eind juli, begin augustus een stuk steviger groeit. Door de dagelijkse aanwezigheid blijf je in contact met je klanten. Ook een zeer belangrijk voordeel.

En nu?

Het is ook een mooi moment om de berichten te analyseren. Wat voor type berichten doen het het beste? Is er een verschil te zien in dag? Tijdstip? Met deze informatie kunnen we de contentkalender voor de rest van het jaar optimaliseren.

Hoe komen we tot een contentkalender?

  1. Thema’s bepalen – dit kan op week of maandbasis of iedere dag een vast thema. Belangrijk is dat je dit voor een langere periode bepaald om zo structuur te houden. Dit is het begin en vaak het moeilijkste, maar als je dit eenmaal hebt….
  2. Type content bepalen – wat wil je delen met jouw publiek? Wat wil je ze laten zien, horen, lezen? Wat voor foto’s, video’s, teksten, quotes…
  3. Locatie/kanaal – waar wil je wat delen? Op de website, Facebook, twitter, youtube etc
  4. Doelen – met welk doel plaats je de content? Meer likes? Traffic naar de website? Directe verkoop etc.
  5. De basis voor de kalender – voeg alles samen en maak het overzichtelijk. Bijvoorbeeld in een excel overzicht of gebruik een ‘echte kalender’. Of gebruik grote vellen papier en maak een eigen kalender in het groot. Plak op een zichtbare praktische plaats.contentkalender
  6. Content verzamelen- verzamel passende content en plan deze in volgens de eigen kalender. Gebruik je een grote kalender, dan kun je post-its gebruiken om op de kalender te plakken. Zo zie je snel voor welke onderwerpen nog content noodzakelijk is.
  7. Werk vooruit – verzamel bij voorkeur zo veel mogelijk vooruit. Als je eenmaak bezig bent, zul je zien dat het steeds makkelijker en sneller gaat. Zo houd je tijd over voor andere zaken en loopt het altijd door. Ook tijdens vakanties en ziekte.

Practice what you preach!

Na maanden van radiostilte ga ik komende tijd ook weer aan de slag met de contentkalender. Dat werkt gewoon een stuk prettiger!