Brainstormen met jezelf?

Brainstormen is een geweldige manier om nieuwe ideeën te genereren, om input voor plannen en strategieën te verzinnen. Door het in groepsverband te doen, word je uitgedaagd om anders te denken. Vaak stap je dan ook uit de welbekende comfortzone. Maar niet iedereen heeft een team om zich heen om te brainstormen. Hieronder een paar suggesties voor als je het alleen moet doen.

Brainstormen in je uppie

  1. mindmapMaak een woordweb of mindmap van het onderwerp. Zoek naar onderwerpen die er mee gelinkt zijn, of gebruik synoniemen om in een andere denkrichting te komen.
  2. Pak een vel papier en begin gewoon te schrijven. Strepen is verboden. Gewoon opschrijven wat er in je opkomt zonder te stoppen of zonder iets te wissen. Laat het dan rusten en kom er later op de dag of de volgende dag op terug. Lees het kritisch door, alsof je het voor het eerst leest. Markeer wat je belangrijk vindt en zet er opmerkingen bij.
  3. Teken wat je denkt. Probeer je gedachte te visualiseren. Ook dit kun je even laten liggen en dan met een andere gedachte verder aanvullen en aanpassen.
  4. Verleg je grenzen, doe aan edgestorming! Soms blijf je te lang in je comfortzone hangen en durf je de stretch zone niet te verlaten. Waarschijnlijk uit angst om te falen of omdat je denkt in de stress zone te belanden. En toch is het belangrijk om af en toe out of the box te denken.
  5. Verplaats je in de huid van een ander. Afhankelijk van jouw product of dienst kan het heel handig zijn om jouw werkwijze en activiteiten te bekijken vanuit de ogen van een potentiele klant. Waarom zou hij/zij jouw product of dienst willen afnemen? Wat lost het voor hem/haar op?
  6. Post-it storming. Pak een blok met post its en schrijf op wat er in je op komt. Plak het op een wand. Doe dit maximaal een kwartiertje of totdat je helemaal geen idee meer hebt. Neem dan een pauze en ga wat anders doen. Na de pauze ga je de post its ordenen en probeer een relatie te leggen. Ga dan een stap verder en probeer per post it een alternatief of oplossing in te vullen.
  7. Zoek mensen in je omgeving om mee te doen in jouw brainstorming. Het maakt niet uit of ze bekend zijn met het onderwerp, want juist dat kan interessante invalshoeken opleveren. Zo lukt het om uit je comfortzone te komen en grenzen te verleggen.

Samen brainstormen levert vaak sneller bruikbare ideeen op, dus probeer het altijd samen te doen. Heb je behoefte aan een kritische noot? Iemand die met je meedenkt en feedback geeft? Iemand die je weet te inspireren? Bel of mail mij! Het eerste uur denk ik volledig GRATIS met je mee!